Toen en Nu

Wat nu het Koorhuys is, werd in de jaren vijftig gebouwd als kleuterschool, behorende bij het Klooster dat aan hetzelfde plein staat (waar nu een aantal tandartspraktijken werken). Er werd in die dagen les gegeven door de zusters. Later zou de school bij de Mariaschool gaan horen en in de jaren 80 werden de kleuters opgenomen in het basisschoolgebouw. De oude Kleuterschool werd toen in twee delen gesplitst met ieder een eigen adres: op nummer 66 ontstond ruimte voor de verhuur en op nummer 66a realiseerde de RK kerk, die eigenaar van alle panden aan het plein is, een parochiehuis voor diverse activiteiten onder de naam ‘De Schoter’. Dit is vandaag de dag nog altijd zo. In het voorste deel van de school vestigde verzekeraar Unive zich, in een boerengemeenschap een logisch plan. Unive heeft er lange tijd gewerkt en deel uit gemaakt van het dorpse leven in Eemnes, maar met de komst van het nieuwe dorpshart, werd ook Unive verleidt om de stap te wagen naar dit nieuwe initiatief. Zo kwam het kantoor leeg te staan en deed de kans zich voor om er een Koorhuys te starten! Met een uitzicht zoals hierboven: niet heel erg toch?

Dat was nog niet zo eenvoudig, want het pand verkeerde in een nogal gedateerde staat: er moest dus een hoop gebeuren! Nieuwe vloeren, een nieuwe plafond, alles geschilderd, een spiegelwand, een tribune, een vleugel en verdere inrichting. Het was een flinke klus! Hieronder wat foto’s van de transformatie van Univekantoor naar Koorhuys:

Wat eerst een speellokaal was is nu het grote Repetitielokaal, wat eerst de lerarenkamer was is nu het Kantoor, wat eerst de gang was is nu de Entree en de hal/keuken/toilet bleven al die jaren onveranderd en zijn inmiddels alweer modieus! Er is daarnaast nog een ruime kelder en een flinke zolder voor opslag.